Cop de calor

El cop de calor és un transtorn ocasionat per l’excés de calor en el cos, conseqüéncia de l’exposició a altes temperatures.

13/7/2020
Cop de calor

El cop de calor és la forma més greu de lesió per calor i requereix tractament d’urgència ja que el cervell, el cor, els ronyons i la musculatura es fan malbé ràpidament i, ocasionalment, de manera irreversible.

Pot passar a qualsevol època de l’any, sobretot en èpoques estiuenques i en ambients tancats amb poca ventilació. Un exemple clàssic passa quan deixem la nostra mascota tancada dins del cotxe, encara que deixem la finestra lleugerament abaixada i a l’ombra, o sigui que… ALERTA!!!

Hauríem d’evitar també situacions de risc com ara el passeig en les hores de més calor o fer un exercici excessiu durant aquestes hores.

Tots els animals són susceptibles de patir aquest transtorn però és més freqüent en races braquiocefàliques ( Bulldog, Shihtzu, Boxer, etc. ), animals obesos o d’edat avançada i els que tinguin patologies cardíaques.

 

Què fer?

PRECAUCIÓ!!! No s’ha de submergir ni humitejar al gos amb aigua molt freda ni aplicar-hi gel. Encara que sembli incoherent, aquestes mesures poden agreujar el pronòstic de la nostra mascota ja que els vasos sanguinis es col·lapsen impedint així la dissipació de la calor.

L’ús de ventiladors i tovalloles humitejades en aigua tèbia milloraran l’estat de l’animal fins que arribi a la clínica. També podem posar alcohol als coixinets de les potes, així com sota les aixelles i als engonals.

És, sense cap dubte, una URGÈNCIA VETERINÀRIA, per tant s’ha d’anar ràpidament a la clínica vetrinària.