Orugues i gossos, perill d’intoxicació

Les orugues i els gossos no són una bona combinació. Les orugues són altament tòxiques pel gos, igual que per les persones, especialment les anomenades orugues processionàries, dites així per la forma que tenen de moure’s a terra, en fila índia, simulant una processó.

13/7/2020
Orugues i gossos, perill d’intoxicació

La intoxicació per orugues, en els gossos, es produeix de forma estacional a finals de l’hivern i a la primavera. Haurem d’estar atents al terra dels parcs i en els boscos on hi ha pins.

 

Com s’intoxica el gos amb una oruga?

La superfície del cos d’una oruga està recobert per uns pèls petits que, senzillament per contacte, alliberen substàncies tòxiques urticants afectant les parts més exposades i sensibles del gos com són la boca, ulls, morro i els coixinets de les potes.

Sovint, la manera de moure’s en processó d’aquestes orugues atrau l’atenció del gos que s’apropa massa per ensumar-les, les toca amb les potes, per curiositat, o fins i tot prova de menjar-se-les. També és possible que hi contacti per casualitat quan cauen dels pins o a l’agafar un tronc amb la boca per jugar.

 

Quin perill representa pel gos si s’intoxica amb una oruga?

Quan les nostres mascotes entren en contacte amb la processionària poden desevolupar un procés al·lèrgic agut. Les conseqüències habituals són: dermatitis aguda en el cas de contacte amb la pell; problemes estomacals si s’ha menjat l’oruga; conjuntivitis intensa si el contacte ha estat en els ulls o inflamació del morro i la gola provocant dificultats respiratòries.

El que hem vist més sovint a la nostra clínica són lesions greus de la llengua com a conseqüència d’haver llepat o intentat menjar-se les orugues. La substància urticant de l’oruga és tan tòxica que pot arribar a provocar la pèrdua de part de la llengua per necrosi o, fins i tot, l’asfíxia de l’animal al passar per la laringe.

 

Quins són els símptomes d’una intoxicació per orugues en un gos?

El gos es comportarà de manera diferent i estarà inquiet. Depenent de la zona afectada, els símptomes seran diferents o, fins i tot, es poden donar diversos símptomes alhora. Pot tenir picor en el morro o a les potes de davant si el contacte ha sigut en aquestes zones; conjuntivitis exagerada (inclosa inflamació de la parpella) si s’han afectat els ulls i baveig exagerat, vòmits i dolor intens a la boca si les ha llepat o se les ha menjat.

 

Què haig de fer si crec que el meu gos ha estat afectat per una oruga?

És molt important anar a la clínica veterinària d’urgència per començar el tractament adequat el més aviat possible.

Si teniu accés a aigua (riu, font,…) intenta irrigar, sense fregar, les zones afectades, llengua, boca, morro… però s’ha de tenir en compte que la substància tòxica de les orugues també pot afectar a les persones o sigui que mireu de no tocar directament les parts del gos afectades.