Aliments prohibits per als gossos

Hi ha aliments prohibits per a gossos que els hi són molt tòxics. Però també hi ha altres aliments que, tot i que no són tòxics, sí que són perillosos perquè els resulten molt difícils de digerir.

13/7/2020
Aliments prohibits per als gossos

Et recomanem que llegeixis aquest article per tal que coneguis els aliments que t’haurien de preocupar si el teu gos se’ls menja i el perque.

 

Diferència entre els aliments prohibits pels gossos, els aliments perillosos o els difícils de digerir.

Tendim a pensar que els gossos poden menjar de tot, com nosaltres, però quan volem investigar el tema no trobem gaire informació. En aquest article t’expliquem la diferència entre els aliments que estan realment prohibits, els que són perillosos i els que resulten difícils de digerir. També les conseqüències i els símptomes per a que coneguis els riscos reals.

 

Aliments prohibits pels gossos. Quins són?

 

RAÏM I PANSES

El raïm i les panses poden ser molt tòxiques pel gos. Fins i tot en quantitats molt petites poden provocar fallada renal. Avui dia encara es desconeix perquè el raïm és tan perjudicial pels gossos, però els estudis realitzats evidencien que es deu a algun dels seus components, tot i que encara no es pugui identificar quin. L’efecte tòxic del raïm no és una característica d’una espècie particular d’aquest fruit, si no que s’observa en totes, tinguin o no tinguin llavors.

Per descomptat, és igualment perillós donar a un gos panses o aliments que continguin raïm i derivats.

El raïm i les panses són aliments prohibits per a gossos. Mai li donis raïm al teu gos.

 

XOCOLATA

La xocolata és altament tòxica pels gossos independentment de la quantitat o la freqüència amb la que el animal la consumeixi.

La seva toxicitat radica en la teobromina que conté el cacau; els gossos no són capaços de metabolitzar aquesta substància que se’ls hi acumula a l’organisme. Encara que el gos només mengi una mica de xocolata i de tant en tant, amb el pas dels anys la teobromina s’acumula al seu organisme i pot causar insuficiència renal.

Tenint en compte que tots els tipus de xocolata o d’aliments amb xocolata contenen cacau, no n’hi ha cap que estigui exempt de contenir teobromina. Els que tenen més teobromina són les xocolates negres i més pures; només 25 gr. de xocolata negra poden ser suficients per enverinar un gos d’uns 20 Kg.

Una quantitat petita de xocolata probablement només produeixi malestar estomacal al gos, vòmits i diarrea. Mentre que en quantitats més grans, la teobromina pot produir batec cardíac irregular, convulsions, tremolors musculars, hemorràgies internes o un atac de cor.

Un primer símptoma d’enverinament per teobromina és una hiperactivitat severa del gos.

 

CEBA I ALL

Tant la ceba com l’all contenen compostos de sofre que poden arribar a destruir els glòbuls vermells de la sang en gats i gossos i, per tant, causar anèmia. Aquests compostos estan presents tant si l’aliment és cru, cuinat o en pols (condiment).

La ceba és una mica més tòxica que l’all però de tota manera la toxicitat dels dos aliments dependrà de la dosi que ingereixi i de la mida de l’animal. Per a que el teu gos tingui problemes greus és necesari que en mengi una quantitat elevada com per exemple, si es menja mitja ceba o una de sencera d’un sol cop o bé uns quants trossos cada dia. D’altra banda, si el teu gos en menja petites dosis de tant en tant, no li passarà res ni s’intoxicarà.

Els símptomes de la intoxicació per ceba o all són: vòmits, diarrea, orina de color ataronjat/vermellós, letargia o ensopiment, dificultat respiratòria i ritme cardíac accelerat. És important saber que aquests símptomes no es mostren ràpidament sino que aniran apareixent cinc o sis dies després de la ingesta.

 

ALCOHOL

L’alcohol és perillós pels gossos i pot causar danys greus ja que no el toleren. Hem d’evitar també que el nostre gos consumeixi aliments que continguin alcohol.

Si creus que la teva mascota s’ha intoxicat amb alcohol, estigues atent a aquests símptomes: incapacitat per caminar correctament, pressió arterial baixa, letargia o somnolència, inflor, vòmits, diarrea i fins i tot convulsions.

 

Aliments difícils de digerir pels gossos

Hi ha aliments que, sense ser propiament tòxics, poden resultar difícils de digerir pel teu gos causant vòmits, diarrees i diferents tipus de transtorns gàstrics o intestinals.

  • Grasses en quantitat (per exemple: porc)
  • Lactis (formatge, llet, iogurt…) són difícils de digerir per ells.
  • Menjar per a gats: té un contingut de proteïna elevat; si un gos se’l menja de manera continuada pot desenvolupar, sobretot, problemes de ronyó.
  • Fruits secs: tenen un alt contingut en greixos que són més difícils de digerir pels gossos.