La Covid és normal (o comú) en gats i gossos que visquin amb propietaris que tinguin la malatia, segons suggereix una investigació.
2/7/2021S’han tret mostres de 310 animals de companyia en 196 cases on s’havia detectat una infecció humana. Sis gats i set gossos van donar PCR positiu mentre que 54 animals van ser positius en anticossos del virus. “Si tens Covid hauries d’evitar el contacte amb el teu gos o gat tal i com faries amb altres persones”, diu el Dr. Els Broens, de la Universitat d’Utrecht.
La preocupació principal no és la salut de l’animal sinó el risc potencial que les mascotes siguin un reservori del virus i que el reintrodueixin a la població humana. A data d’avui, els autors de l’estudi no tenen cap evidència de la transmissió de les mascotes als humans però també és cert que seria difícil de detectar aquesta transmissió mentre el virus continui propagant-se amb tanta facilitat entre humans. La majoria de les mascotes infectades solen ser assimptomàtiques o mostren uns símptomes de Covid molt suaus.
Investigadors de la Universitat d’Utrecht van enviar una unitat mòbil a les cases d’Holanda que havien tingut positius en algun moment dels últims 200 dies. Es van prendre mostres dels seus gats i gossos per descobrir si hi havia infecció activa i també mostres de sang per esbrinar si hi havia anticossos d’una possible infecció passada. Els resultats es van presentar al Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses:
-4.2% mostraven evidències d’infecció actual
-17,4% van donar positiu en anticossos
En testos posteriors es va mostrar que tots els animals amb PCR positiu s’havien curat i que havien desenvolupat anticossos. Els investigadors diuen que la transmissió del virus és més factible dels humans als animals que no pas a l’inrevés. “No diem que hi hagi risc zero en el fet que els propietaris puguin agafar la Covid de les seves mascotes”, diu el Centre Dr. Broens de Diagnòstic Microbiològic Veterinari. “En aquests moments, la infecció es passa d’humans a humans per tan no ho detectaríem.” Veterinaris de Rússia han començat a vacunar alguns animals contra la malaltia. Però el Dr. Bruns diu: “No li veig evidència científica per ara”. “Sembla improbable que les mascotes tinguin un rol a la pandèmia”.
Més evidències d’humà-a-gat infecció per Covid .Coronavirus: Les mascotes no presentes cap risc pels propietaris, remarquen els veterinaris
-Pot el meu gos o gat agafar el Coronavirus?
Un estudi de la Universitat de Guelph, a Ontario, Canadà, va trobar que els gats que dormien al mateix llit que el propietari semblava que tenien un risc més alt d’infecció. Un total de 48 gats i 54 gossos de 77 cases es van testar pels anticossos de Covid i es va preguntar als propietaris per la seva interacció amb les mascotes. Al voltant d’un 67% dels gats damb propietari i un 43% dels gossos amb propietari van donar positiu, comparat amb el 9% de gossos i gats d’un refugi animal i del 3% de gats de carrer en aquella àrea. Una quarta parts de les mascotes mostraven símptomes de la malatia des de pèrdua de gana fins a dificultat per respirar. I, tot i que la majoria de casos eren suaus, tres van ser severs. Els autors de l’estudi van dir: La biologia dels gats podria fer-los més susceptibles a la Covid. Els gats també són més propensos a dormir prop de la cara dels propietaris que no pas els gossos. augmentant així la seva exposició a qualsevol infecció.
“Ben fonamentat”
El cap de departament de medicina veterinària de la Universitat de Cambridge Professor James Wood diu que els dos estudis, afegits a d’altres evidències, suggereixen que hi ha un substancial nombre de mascotes que s’encomanen el virus a través dels seus propietaris. L’estudi d’Holanda està ben fonamentat i demostra que al voltant del 20% de les mascotes exposades poden estar infectades i que, finalment, la infecció marxa igual que passa amb la majoria d’humans. La majoria de casos ens demostren que la infecció sembla ser assimptomàtica. També sembla que el virus, normalment, no es transmet de gossos i gats a altres animals o als seus propietaris.
FONT: www.bbc.com/news/health-57666245