Urgències veterinàries més habituals

Ens enfrontem a molts tipus d’urgències veterinàries cada dia però l‘experiència ens ha ensenyat que n’hi ha que es repeteixen molt sovint i que afecten a qualsevol tipus de gat o gos independentment de la raça o de la mida.

13/7/2020
Urgències veterinàries més habituals

1.El meu gos o gat s’ha menjat un objecte

En veterinària ens referim a aquest tipus d’urgència com que l’animal ha ingerit un “cos estrany”.

És una situació habitual sobretot en cadells. Es poden empassar qualsevol cosa; a la nostra clínica hem vist des de joguines a mitjons i, fins i tot, agulles de cosir!

Alguns dels símptomes més habituals que es presenten quan s´han menjat un objecte són:

  • Vòmits: Es produeixen fins i tot després de beure aigua.
  • Arcades i baves: Si l’objecte encara és a l’esòfag.

 

El que és important és treure l’objecte el més aviat possible per evitar que es malmetin les estructures de l’aparell digestiu com l’esòfag i l’intestí prim. Molts cossos estranys a l’esòfag poden dificultar la respiració.

Pels objectes encallats a l’esòfag es fa servir l’endoscòpia com a mètode d’extracció. Pels objectes que estiguin en parts diferens del sistema digestiu s’ha de decidir quina tècnica serà la més adequada.

 

2.Vòmits o diarrea amb sang

És el tipus d’urgència més comú i pot ser causada per molts factors, de més a menys gravetat. El més habitual és que siguin símptomes d’una indigestió després d’haver menjat aliments inapropiats o en mal estat.

També es pot tractar d’un procés víric i, en aquest cas, és de vital importància que el veterinari valori l’edat i l’estat vacunal de la nostra mascota ja que d’això en dependrà, en gran part, l’evolució del procés.

Acostuma a espantar molt la presència de sang fresca i vermella perquè és molt evident però hem de tenir en compte que una sang vermella indica un sagnat de la porció distal del colon i, per tant, no acostuma a ser massa greu tot i que gairebé sempre necessita tractament i control.

En qualsevol cas, s’ha d’anar al veterinari per a que n’esbrini la procedència.

 

3.Mossegades

Tot i que és una experiència traumàtica tant pel gos com per l’amo, la majoria d’aquestes urgències es resolen de manera senzilla amb sutura i antibiòtics. La saliva dels gossos conté molts germens i per tant és important administrar antibiòtic, per a prevenir la infecció o curar-la si és que ja existeix.

En el cas que hagin mossegat el teu gos t’aconsellem que vagis al veterinari per a que sigui tractat. Si la ferida sagna molt, comprimeix-la amb una gassa o un drap net per evitar l‘hemorràgia.

 

4.Atropellaments

Els atropellaments comporten fractures i traumes molt dolorosos per gats i gossos per lo qual és important que vagis al veterinari el més aviat possible.

Et recomanem que controlis la respiració de l’animal; si observes dificultat respiratòria has d’avisar al veterinari. El cop pot haver provocat col·lapse pulmonar per neumotòrax, hèrnia diafragmàtica, hemorràgia pulmonar, etc.

En el cas que l’animal sagni abundosament hauràs de taponar la ferida amb una gassa o un drap net fins arribar al veterinari per evitar l’hemorràgia.